Workshops Lomography

Ik ben gek op verrassingen. En op experimenteren. Dus ook in fotografie. Zo begon ik ooit met het experimenteren met analoge fotografie en gekke technieken. Om die liefde te delen met anderen geef wel eens workshops Lomography: experimenteel analoog fotograferen met plastic of zelf gemaakte cameratjes. Met een klein clubje mensen ga ik dan de relatief simpele technieken doorspreken, om hen vervolgens meteen zelf aan de slag te laten gaan. Het geeft je letterlijk nieuwe perspectieven en invalshoeken: in plaats van de wereld zoals gewoonlijk scherp en op ooghoogte te zien, zien je foto's dubbel, zet je de horizon eens op z'n kop en bekijk je het bekende eens van bovenaf of binnenin. 
Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk 'pinhole' camera's maken van twee oude fotorolletjes en wat karton. Deze echt werkende camera's hebben een veel groter scherpte-diepte bereik dan de meeste camera's, waardoor alles van dicht bij de 'lens' tot helemaal aan de horizon scherp is. En ze zijn erg klein. Dan kun je dus ineens gaan fotograferen vanuit een zak chips, tussen reusachtig lijkende grassprieten, vanuit een klein nisje in een muur, of zelfs vanuit je mond (als die een beetje groot is ;)).
Een andere mindblowing techniek is 'double exposure': je belicht hetzelfde stukje film meerdere keren, waardoor je meerdere foto's over elkaar heen krijgt. Zo kun je een portret maken met een symmetrische architectuur-laag eroverheen, of een silhouet met een tweede laag van bloemenprint. 
Je eigen verrassende foto's, die ouderwets pas na een paar dagen klaar zijn, zijn een leuk aandenken aan een creatieve en gezellige dag.

Andere workshops die ik gaf zijn o.a. crossprocessen (X-pro), fotograferen over de transportgaatjes heen (de sprockets), 'redscale film' maken, zwart wit fotorolletjes ontwikkelen in de donkere kamer, light writing (schrijven met licht) en handmatig flitsen met externe flitser. 

Met jouw collega's ook zo'n workshops doen? Neem contact met me op voor een vrijblijvende offerte.